Dostupni linkovi

Identikovano i telo prve poljske dame Marije Kačinjske



U Moskvi je danas identifikovano I telo prve dame Poljske, Marije Kačinjske koja je zajedno sa svojim suprugom predsednikom Lehom Kačinjskim poginula u avionskoj nesreći u subotu ujutru kraj Smolenska na zapadu Rusije.

Porodica preminulog predsednika, ćerka Marta i brat blizanac bivši premijer Jaroslav Kačinjski dogovorili su se sa predsedničkom kancelarijom i vladom da telo Leha Kačinjskog koje je identifikovano još u Smolensku i prevezeno juče u Varšavu, bude izloženo od utorka u Predsedničkoj palati kako bi od njega mogli da se oproste građani.

Vlada je u dogovoru sa predsedničkom kancelarijom danas odlučila da sahrana sa svim državnim počastima bude priređena zajedno za sve žrtve, tako da će čekati da se u Moskvi okonča utvrdjivanje njihovog ideniteta.

Prediveđa se da bi sahrana mogla da se održi u subotu, kada se u Poljskoj završava sedmodnevna nacionalna žalost, ili najkasnije u ponedeljak.

Šef poljske diplomatije Radoslav Ssikorski potvrdio je da će na pogreb doći predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i najviši zvaničnici Evropske unije, na čelu sa njenim predsednikom Hermanom van Rompejom i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.
XS
SM
MD
LG