Dostupni linkovi

Kačinjski išao u Katinj da pruži ruku pomirenja Rusiji



Predsednik Poljske Leh Kačinjski koji je poginuo u subotu u padu aviona kraj Smolenska, pošao je u Katinjsku šumu da pruži Rusiji ruku pomirenja, a ne samo da obeleži 70. godišnjicu streljanja skoro 22.000 poljskih oficira.

"Katinj je postao bolna rana poljske istorije ali je i decenijama trovao odnose Rusa i Poljaka", reči su koje je poljski predsednik želeo da izgovori u subotu u Katinjskoj šumi.

Poljski mediji objavili su danas u celini govor koji se Kačinjski spremao da održi na komemoraciji eliti poljskog naroda - gotovo 22.000 oficira, vojnih zarobljenika, koje je bez suda streljala po naređenju Staljina sovjetska NKVD u proleće 1940. godine.

"Učinimo da se katinjska rana u potpunosti zaceli i nestane.

Već smo na tom putu.

Mi, Poljaci, cenimo poteze Rusije poslednjih godina.

Treba da idemo tim putem koji zbližava naše narode, ne zastajkujući i bez vraćanja", želeo je da kaže Kačinjski u Katinjskoj šumi.

Leh Kačinjski, poznat u Evropi po vrlo oštroj političkoj liniji protiv Rusije, što je često zadavalo glavobolje zapadnim saveznicima, ocenio je tako nedavni veliki gest pomirenja ruskog premijera Vladimira Putina.

Ruski premijer je 7. aprila zajedno sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom klekao pred grobovima u Katinjskoj šumi i ocenio da je masakr
Poljaka, vojnih i civilnih zarobljenika tu i na još nekoliko mesta Rusije, Belorusije i Ukrajine bio osveta Staljina za neuspeh u borbama za sporne istočne delove tadašnje Poljske 1920. godine.
XS
SM
MD
LG