Dostupni linkovi

EU: Spremno 30 milijardi evra za podršku Grčkoj


Zemlje evro zone odlučile su danas da ove godine pruže kreditnu podršku Grčkoj od 30 milijardi evra, ako to zatraži vlada u Atini da bi se izborila s velikom budžetskom i finansijskom krizom, saopšteno je u Briselu.

Potez zemalja EU koje za jedinstvenu valutu imaju evro usledio je u trenutku kad je međunarodno finansijsko tržište velikim kamatama na moguće grčke pozajmice, sve nepovoljnije reagovalo na mere grčke vlade za smanjivanje budžetskog deficita koji je prošle godine dostigao 12 odsto bruto domaćeg proizvoda i daleko premašio obaveze budžetsko-finansijske stabilnosti koje nalaže mehanizam evra.

Dodatnu podršku od oko 15 milijardi evra bi Grčkoj trebalo da odobri i Međunarodni monetarni fond (MMF), na temelju programa osetnog smanjivanja grčkog budžetskog deficita i mera makoekonomske stabilizacije, saopštili su predsednik Evrogrupa žan-Klod Junker i evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren.

Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF bi već sutra trebalo da utvrde sve pojedinosti zajedničkog mehanizma o podršci Grčkoj, čim i ako to zatraži vlada u Atini. Junker i Ren su saopštili da su danas i juče od Atine dobili "ohrabrujuće povoljne" najnovije opipljive rezultate u merama koje grčka vlada sprovodi s ciljem da za četiri odsto u ovoj godini smanji budžetski deficit.
XS
SM
MD
LG