Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedanaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije


Danas se navršava 11 godina od ubistva novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, a istraga još nije dala rezultate.

Nezavisni novinar Slavko Ćuruvija, veliki kritičar Miloševićevog režima, ubijen je 11. aprila 1999. godine u poslepodnevnim časovima, u centru Beograda u pasažu zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici 35. U njega je s leđa ispaljeno 17 metaka.

Iako je neposredno pre ubistva Ćuruviju neprestano pratilo 27 pripadnika Državne bezbednosti /DB/, ni dan danas nije poznato ko su nalogodavci, ni izvršioci ubistva.

Na mestu gde je Ćuruvija ubijen, na prvu godišnjicu ubistva, Nezavisno udruženje novinara Srbije /NUNS/ postavilo je spomen ploču na kojoj je uklesano da je on ubijen "zbog oštrih i kritičkih reči". Ploču su prošle godine, 5. oktobra, skinuli nepoznati izvršioci, a NUNS je istovetnu ploču postavio mesec dana kasnije. Novinarska udruženja UNS i NUNS održaće danas u podne pomen novinaru Slavku Ćuruviji.

Udruženja podsećaju javnost da ubice i nalogodavci još nisu pronađeni i pozivaju državu da pronađe i procesuira odgovorne za ubistva novinara Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.
XS
SM
MD
LG