Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kraj Zemlje proletio prekasno otkriveni asteroid


Ilustrativna fotografija
U prvim minutama petka, na najmanjoj udaljenosti od 369 tisuća kilometara, bez opasnosti za Zemlju, proletjela je prekasno otkrivena kamena gromada promjera 22 metra. Otkrio ga je novi svemirski teleskop WISE koji širokokutnim zahvatom neba traži objekte koji bi mogli ugroziti život na Zemlji.

Prikupio: Rinko Golubović


Šest minuta poslije ponoći 9. travnja pored Zemlje, na manjoj udaljenosti od Mjeseca, proletio je asteroid 2010 GA6. Astronomi ga nisu otkrili sve do trenutka kada je već bio pred samom Zemljom.

Kameno tijelo promjera 22 metra ne predstavlja ozbiljnu opasnost za Zemlju, u svakom slučaju ne onakvu kakvu je Hollywood opisivao u svojim blockbusterima poput Armageddona ili Deep Impacta, međutim mnoge zabrinjava to što je otkriven tako kasno.

"Proleti sličnih objekata blizu Zemlje na udaljenosti manjoj od udaljenosti Zemlje od Mjeseca događaju se prilično često, svakih nekoliko tjedana", umiruje javnost Don Yeomans iz ureda za Zemlji bliske objekte u NASA-inu JPL laboatoriju u Pasadeni.

Asteroid je otkrio novi svemirski teleskop WISE koji širokokutnim zahvatom neba pretražuje, između ostaloga, i objekte koji bi mogli opasno ugroziti život na Zemlji ako bi u nju udarili.

Teško ih je uočiti jer ne samo što nemaju vlastitu svjetlost, nego je i upijaju te su obično slabo vidljivi na tamnoj podlozi svemira. WISE je u tome od prosinca, kad je lansiran, postavio nove standarde jer ih je otkrio mnogo koji bi proletjeli neopaženi.
XS
SM
MD
LG