Dostupni linkovi

Norveška i Poljska: Ograničiti broj taktičkog nuklearnog oružja


Norveška i Poljska pozvale su na nove razgovore o ograničavanju broja taktičkoga nuklearnog oružja u Evropi, želeći iskoristiti atmosferu nastalu nakon potpisivanja rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja velikog dometa.

Dvije zemlje, članice NATO-a, pozdravile su to što su dvije sile, koje posjeduju 95 posto nuklearnog oružja u svijetu, obnovile napore za nuklearno razoružanje i pozvale na razgovore o ograničavanju taktičkoga nuklearnog oružja kraćeg dometa, javio je Reuters.

"Predlažemo pristup korak po korak, uključujući i transparentnost i jačanje povjerenja, kao i uravnoteženo i uzajamno smanjenje naoružanja", istaknuli su u petak ministri vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere i Radoslaw Sikorski u zajedničkom saopćenju.

Sikorski je u govoru koji je održao u Nobelovom institutu u Oslu naveo da Rusija u Evropi ima između 2.000 i 3.000 taktičkoga nuklearnog oružja, dok ih SAD ima oko 300.

"Ovo je oružje do sada skrivano iz vojnih razloga i bilo je također izvan diplomatskog djelokruga djelovanja. Sada ćemo ga izvući na vidjelo", rekao je Stoer.

Stoer i Sikorski su izjavili da će na sljedećem sastanku NATO-a u Estoniji tražiti razgovore u okviru Alijanse o ovom prijedlogu.

Predsjednici Rusije i SAD-a, Dmitrij Medvedev i Barack Obama, potpisali su u četvrtak u Pragu sporazum o daljnjem smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja, tzv. "Novi START", koji će Rusiji i SAD-u omogućiti da svoje nuklearne arsenale smanje za skoro trećinu.
XS
SM
MD
LG