Dostupni linkovi

Rakar izašao iz policije nakon 18 sati, u ponedjeljak ponovo



Marko Rakar koji se sumnjiči da je obajvio registar hrvatskih branitelja je jutros ponovno došao u policiju u Heinzelovoj ulici kako bi se nastavila pretraga njegovih računara. Iz policije je pušten oko 18 sati nakon čega je novinarima kazao da pretres još nije završen. Vikend će iskoristiti za odmor, a početkom radne sedmice opet mora u policiju.

Veći dio Rakarove opreme je pregledan te mu je vraćen, a policija zasad nije još ništa pronašla. Rakar i dalje tvrdi da on nije objavio Registar branitelja, te očekuje da će to i policija uskoro shvatiti."Nije bilo osnovane sumnje da je Rakar počinio kazneno djelo. Hapšenje je nezakonito" tvrde branitelji.

"Ostao je još jedan predmet koji se treba pretražiti, a nije pretražen jer policija u tom trenutku nije raspolagala adekvatnim alatom za pretragu tog predmeta", kazao je za Index Maro Mihočević, advokat Marka Rakara. Kako saznaju, radi se o jednom hard disku radi kojeg će se Rakar morati ponovno vratiti na policiju u utorak.

Mihočević i dodaje kako policija prikuplja saznanja i radi izvide, ali koliko je njima poznato, kaznena prijava još nije podnesena. "Hoće li kaznena prijava biti podnesena, znat će se ovih dana", dodaje.

Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko danas je izjavio kako istraga o objavi Registra napreduje te da je o detaljima još prerano govoriti. Iz policije je potvrđeno kako je u sklopu istrage ispitano još pet osoba, a neke su i podvrgnute poligrafskom testiranju. Pretpostavlja se da se radi o zaposlenicima MORH-a koji su imali pristup objavljenom Registru branitelja.

Hrvatska policija također je zatražila pomoć od Interpolovog sjedišta u Vašingtonu, s obzirom da je registar objavljen preko američke komapnije InvisiHosting. No, izgleda je da ih ovaj krak istrage neće daleko dovesti jer je predsjednik te firme za Index izjavio da nema namjeru sarađivati s hrvatskim vlastima u istrazi niti je kao američki državljanin obvezan pružiti im podatke o klijentima.
XS
SM
MD
LG