Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bakijev strahuje za sopstveni život


Svrgnuti kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev izjavio je kako strahuje za vlastiti život ako se vrati u prijestonicu, Biškek. Bakijev je izjavio za BBC da su naoružane pristalice opozicije napadale njegovu kancelariju tokom demonstracija u srijedu.

Govoreći s tajne lokacije u južnom gradu Jalalabadu, on je insistirao da je još legitimni predsjednik države.

U Kirgistanu je dan žalosti za desetinama osoba poginulim u nemirima. Prelazna vlada pod vodstvom Roze Otunbajeve sada drži vlast.

Ona je izjavila kako Bakijev ima priliku "da napusti zemlju". Mi ćemo garantovati njegovu sigurnost, samo njegovu ličnu sigurnost, ako podnese ostavku, izjavila je Otunbajeva.

Dopisnik BBC-a iz Biškeka javio je da je Bakijev, kako ne bi bio praćen, odvezen u jednom od nekoliko vozila iz predsjedničke palate u svoj novi skromni dom u Jalalabadu.

Mali grad u južnom Kirgistanu baza je moći Bakijeva. Bakijev je izjavio kako strahuje da su odgovorni za nemire u prijestonici u srijedu pokušali da ga prate.

Kazao je da je ustanak dobro organizovana prikrivena operacija u koju je umiješana strana zemlja, ali je odbio reći o kojoj je zemlji riječ.
XS
SM
MD
LG