Dostupni linkovi

Hiljade na sahrani ubijenog južnoafričkog desničaraHiljade pristalica ekstremne desnice okupile su se u petak u reformističkoj crkvi u južnoafričkom mjestu Ventersdorpu, na sahrani ubijenog radikalnog južnoafričkog vođe Eugena Tere'Blanšea , koji je održan uz vrlo jake mjere osiguranja.

Porodica je tražila od njegovih sljedbenika da sahrana protekne normalno.

Stotine pristalica Pokreta afrikanerskog otpora (AWB) u maskirnim odorama i bijeli farmeri stvorili su dug red ispred afrikanske protestantske crkve uoči početka obreda.

Među prisutnim u crkvi bio je i Bekli Kel, načelnik južnoafričke policije, koja je u Ventersdorpu razmjestila velik broj pripadnika kako bi spriječila bilo kakvo povećanje napetosti tokom sahrane radikalnog vođe, kojeg su u subotu do smrti pretukla, kako se pretpostavlja, dvojica njegovih radnika.

To je ubistvo oživjelo rasne napetosti u zemlji u kojoj je boja kože faktor različitosti i 16 godina nakon propasti apartheida, a zbog opterećujućeg nasljeđa AWB-a, koji je u početku 90-ih godina prošlog vijeka organizovao brojna ubistva, nastojeći spriječiti nadolazeće promjene.
XS
SM
MD
LG