Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama uvjeren u dogovor o novim sankcijama IranuAmerički predsjednik Barak Obama izjavio da sarađuje sa saveznicima u izradi novih sankcija Iranu, ali još ne može reći što su one i mogu li biti učinkovite u odvraćanju Irana od razvoja nuklearnog oružja.

"Imamo li garncije da će sankcije koje možemo uvesti u ovoj fazi automatski promijeniti iransko ponašanje? Naravno da nemamo!", rekao je Obama u intervju za emisiju "Good Morning America" TV mreže ABC.Ali, s druge strane, postoji međunarodno jedinstvo po pitanju suprotstavljanja iranskom nuklearnom programu, rekao je Obama.

Izgledi da se Iran osposobi za proizvodnju nuklearnog oružja bili su u pozadini razgovora koje je Obama u četvrtak vodio s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Pragu.

Iran će takođe biti tema samita o nuklearnoj sigurnosti iduće sedmice u Vašingtonu, na kojem će Obama odvojeno razgovarati s kineskim predsjednikom Hu Đintaom.SAD takođe sarađuju s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom u vezi s iranskim pitanjem.

"Svi ćemo sjesti i izraditi, oblikovati sistem sankcija za koji mislimo da će zapravo biti djelotvorne za promjenu iranskog ponašanja", rekao je Obama.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u međuvremenu je izjavio da Iran "neće nikad moliti za milost one koji mu prijete sankcijama"., a danas su predstvili i nove snažnije centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

Na pitanja o tome da ga je Ahmadinedžad, među ostalim, nazvao "neiskusnim amaterom", Obama je odgovorio kako je "tip poznat po tome da govori neke vrlo, vrlo nekonstruktivne stvari. I uvredljive stvari". "Ja to ne uzimam ozbiljno", dodao američki predsjednik.

"Ono što uzimam ozbiljno jest činjenica da će s vremenom, ako smo dosljedni i stabilni u primjeni međunarodnog pritiska, Iran, koji nije glup režim, i koji je vrlo pomno prati ono što se događa u međunarodnoj zajednici, početi raditi na drukčijem izračunu troškova i koristi, ...analiza o tome ima li smisla za njih razvijati nuklearno oružje", rekao je Obama.

Na zahtjev da odgovori na kritiku republikanske čelnice Sare Palin zbog njegove odluke o ograničenju uloge nuklearnog oružja u strategiji nacionalne sigurnosti, Obama je rekao: "Ja stvarno nemam što odgovoriti. Koliko sam provjerio, Sara Palin baš i nije neki stručnjak za nuklearno oružje."

Dodao je da savjete o tome prima od ministra obrane i zapovjednika združenog štaba, a ne od Sare Palin.
XS
SM
MD
LG