Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeli radovi na gasovodu Sjeverni tokU blizini Viborga, na severozapadu Rusije, danas su pošeli radovi na izgradnji gasovoda Sjeverni tok koji treba da spoji Rusiju i Njemačku prolazeći ispod Baltičkog mora i da Evropu snabdijeva ruskim gasom.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na ceremoniji je rekao da gasovod Sjeverni tok predstavlja krucijalni projekat za energetski dijalog između Rusije i Evropske unije , te da je već dobio status Transevropske energetske mreže .

Prema riječima Medvedeva , gasovod Sjeverni tok će obezbijedti pouzdano snadbijavanje gasa za evropske potrošače po povoljnoj i razumnoj cijeni.

Sa druge stran , gsovod Južni tok neće ići preko teritorije Rumunije, izjavio je u Viborgu šef ruskog Gasproma Aleksej Miler.

"Sa Rumunijom ne planiramo potpisivanje međuvladinog sporazuma.Gasprom se jasno opredijelio da će gasovod izaći na obalu Bugarske i
Rumunija sigurno neće biti tranzitna zemlja", kazao je Miler novinarima.

Prema njegovim riječima, i dalje se razmatra izgradnja krakova Južnog toka do Rumunije, kako morskih, tako i po zemlji.


Gasprom je prethodno saopštio da 24. aprila planira da potpiše i poslednji međuvladin sporazum o izgradnji Južnog toka, čime će biti
zaokruženo potpisivanje svih neophodnih dokumenta za njegovu gradnju.

Najavljeno je da bi taj sporazum trebalo da bude potpisan i sa Austrijom, a prethodno su sporazumi potpisani sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom,
Grčkom, Slovenijom i Hrvatskom.


Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, francuskog EdF, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cjevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.
XS
SM
MD
LG