Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hatami ponovo prijeti SADIranski saveznici širom svijeta uzvratit će na svaki napad koji preduzmu Sjedinjene američke države, izjavio je uticajni iranski imam ajatolah Ahmad Hatami u petak dok Iran obilježava nacionalni Dan nuklearne tehnologije.

Hatami, pripadnik tvrdog krila koje okuplja vrhovni vjerski vođa Ali Hamnei, rekao je tokom molitve na univezitetu u Teheranu da će se Vašington ako izvrši napad, naći u vrlo teškom položaju, javio je Rojters.

"Ako Amerika preduzme neki nepromišljen korak, njene će interese ugroziti saveznici Irana širom svijeta", izjavio je Hatami, član Vijeća stručnjaka koje bira i razrješuje dužnosti vrhovnoga vjerskog vođu u zemlji.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad bi kasnije u petak trebalo da održi govor u kojem će predstaviti napredak koji je njegova zemlja postigla u domenu nuklearne tehnologije i programa za koji tvrdi da ima isključivo mirnodopsku namjenu.

SAD, zapadne sile i Izrael optužuju Iran da namjerava razviti nuklearno oružje, a nametanje novih sankcija ovoj zemlji postaje sve izvjesnije.

Predsjednici Rusije i SAD-a, Dmitrij Medvedev i Barack Obama, saopštili su u četvrtak u Pragu da su nove sankcije možda neophodne kako bi se izvršio pritisak na Iran da se odrekne nuklearnih ambicija, dok je Ahmadindžad rekao da neće moliti one koji se protive nuklearnom programu njegove zemlje da bi se sankcije izbjegle.
XS
SM
MD
LG