Dostupni linkovi

Kosor: susret s Obamom potvrda je savezništva Hrvatske i SAD-a



Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da je njen boravak u Pragu i večera s američkim predsjednikom Barakom Obamom, kojoj je prisustvovala s još desetoricom čelnika zemalja iz srednje i istočne Evrope, članica NATO-a, potvrda prijateljstva, ali i savezništva Hrvatske sa SAD-om.

Hrvatska je ponosna članica NATO-a, koji je, osim vojnog i savez koji promoviše demokratiju i ekonomsku saradnju, kazala je Kosor, napomenuvši kako se "poklopilo" da je taj susret održan na godišnjicu hrvatskog članstva u NATO-u.

"Spomenula sam Obami i da ćemo snažno podržava cijeli jugoistok Evrope na evroatlantskom putu", rekla je premijerka. Dodala je kako je pritom naglasila da Hrvatska daje posebnu podršku jedinstvenoj BiH kao zemlji triju konstitutivnih naroda te da Hrvatska ima ustavnu obvezu pomagati Hrvatima u toj zemlji. "Predložila sam i da BiH što prije uđe u Akcioni plan za članstvo u (MAP) NATO-u. To nije samo po sebi nagrada, nego i niz obveza podsticanja reformi", ustvrdila je Kosor.

Istakla je i potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, odnosno da je "uspješno riješen problem koji je bio 18 godina na stolu". "To je jedan od pokazatelja kako ubuduće rješavati probleme".

Premijerka Kosor je naglasila da je jučerašnji dan bio "uistinu dobar za Hrvatsku" jer su, kazala je, "mnogi kolege isticali da Hrvatska treba što je prije moguće postati članicom EU-a".
"I bilo je dobro čuti da je to notorna činjenica i da se na Hrvatsku gleda kao na zemlju koja će doslovno sjutra postati clanicom EU-a", rekla je.

Bio je to prvi susret nekog od najviših hrvatskih državnih čelnika s Obamom nakon prijama Hrvatske u NATO prije godinu dana.
XS
SM
MD
LG