Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski sindikati odbili Vladin prijedlog da se odreknu dodatakaSindikati javnih službi u Hrvatskoj uputili su danas dopis Vladi u kojem odbijaju njen prijedlog da se ove godine, zbog krize, odreknu božićnice, regresa i dara za djecu.

S obzirom da je Vladin prijedlog Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, po kojem bi zaposleni ostali bez božićnice, regresa i dara za djecu, za sindikate neprihvatljiv, treba započeti pregovore oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, kaže se u saopštenju.

Sindikati državnih službi svoj će odgovor Vladi uputiti u ponedjeljak, a čelnici tih sindikata najavljuju kako će odgovor takođe biti negativan.

Na sastanku održanom 25. marta potpredsjednik Vlade i ministar finansija Ivan Šuker predložio je sindikatima javnih i državnih službi da ove godine odustanu od isplate božićnice, regresa i dara za djecu, čime bi se uštedjelo 640 miliona kuna.

Najavio je da će Vlada isto predložiti sindikatima u državnim kompanijama i kompanijama iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Za plate oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama godišnje se izdvaja 30 milijardi kuna, a tome treba dodati još 3,9 milijardi kuna raznih naknada, napomenuo je Šuker.
XS
SM
MD
LG