Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove optužbe protiv njemačkog biskupaAugzburgški biskup Valter Miksa našao se ponovo na udaru optužbi bivših štićenika jednog dječjeg doma koji tvrde da ih je biskup tukao, što on uporno negira.

„Mene je gospodin Miksa dva puta tukao štapom... Morala sam da skinem pantalone, savijem se preko kade i onda sam dobila pet do sedam udaraca po zadnjici“, izjavila je jedna 41-godišnja žena, koja je od 1975. do 1985 bila u domu Šrobenhausen i koja je, kako navodi njemačka štampa, spremna da se o tome i pred sudom svjedoči.

Ona je ispričala da je „dva dana posle toga bilo nemoguće normalno sjedjeti, zbog bolova“. Ta žena je ispričala da je Miksa, tada sveštenik, dolazio redovno u dom, gdje je djecu često tukao.

Biskup, međutim, i dalje tvrdi da je nevin i da nikada nije ni u jednoj formi primenjivao telesno nasilje protiv dece i omladine.

Kancelarka Angela Merkel nedavno je zahtijevala punu istinu o navodima o seksualnom i fizičkom zlostavljanju djece u institucijama pod kontrolom crkve.

„Postoji samo jedna mogućnost da njemačko društvo izađe s tim na kraj - a to su istina i jasnoća o svemu što se dogodilo“, rekla je Merkelova.
Njemačka kancelarka, pri tom, nije imala samo crkvu na umu, već i druge segmente društva, navode mediji.

Mekelova je posebno podržala planirani susret u vladi u Berlinu, 23. aprila, na kome će se raspravljati o seksualnoj zloupotrebi djece.
XS
SM
MD
LG