Dostupni linkovi

Mur: SAD neće uputiti specijalni tim za izbore u Crnoj Gori



Vlada SAD nema namjeru da pošalje specijalni posmatrački tim za predstojeće lokalne izbore u Crnoj Gori, ali će pažljivo pratiti glasanje 23. maja, saopštio je američki ambasador u Podgorici Roderik Mur u odgovoru na pismo lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića piše podgorički Dan.

”Pitanja koja bude Vašu zabrinutost, iznijeta u dopisu, smo proslijedili Stejt dipartmentu. Vlada Sjedinjenih Država će svakako pažljivo pratiti lokalne izbore 23. maja, kao što smo pratili i sve izbore u Crnoj Gori” - kaže se u odgovoru Mura na pismo predsjednika PZP-a, koje je Medojević poslao 25. marta.

Kako je saopšteno, i Evropska komisija će danas Medojeviću dostaviti odgovor na pismo kojim crnogorska opozicija traži specijalnu posmatračku misiju Brisela za izbore 23. maja, koji će se održati u 14 crnogorskih opština.Dopis sa zahtjevom da se formira specijalni posmatrački tim za izbore, koji bi bio sastavljen posebno od eksperata za pranje novca i organizovani kriminal, Medojević je krajem prošlog mjeseca uputio Vladi SAD i Evropskoj komisiji u Briselu.

"Vlada Sjedinjenih Država nema namjeru da pošalje specijalni posmatrački tim u Crnu Goru za predstojeće izbore. Kao člana Organizacije za svropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), dajemo punu podršku ulozi Biroa za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u praćenju izbora, a Vama savjetujemo da se kod OEBS-a raspitate oko praćenja izbora" –preporučio je Medojeviću ambasador Mur.

ODIHR/OEBS neće slati posmatračku misiju za predstojeće lokalne izbore, jer zvanična Podgorica im nije uputila poziv, koji je morala ako je bilo volje da strana misija prati ovo glasanje, prethodno je objavljeno .
XS
SM
MD
LG