Dostupni linkovi

Svjetska banka odobrila 111 miliona dolara za razvojnu politiku BIH



Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je u Vašingtonu Program za razvojnu politiku (DPO) za BiH u iznosu od 111 miliona dolara, koji će osigurati budžetsku podršku za ubrzanje implementacije prioritetnih reformi javnih rashoda.

Sredstva, koja se sastoje od beskamatnog IDA kredita u iznosu od 66 miliona dolara i IBRD zajma od 45 miliona dolara biće raspodjeljena tako što će Federaciji BiH biti datao 60 odsto, a Republici Srpskoj će pripasti 40%.

Odobreni DPO predstavlja priznanje vlastima u BiH za napore da postignu održivost javnih rashoda, te poboljšava širok spektar programa novčanih naknada porodicama i pojedincima, s ciljem obezbjedenja najugroženijih u BiH, saopšteno je iz Svjetske banke.

Vodeći ekonomista za BiH u Svjetskoj banci Ronald Hud rekao je da su ove reforme bile neizbježne, a ekonomska kriza ih je samo učinila urgentnijim, jer BiH troši najveće iznose na programe novčanih transfera u Evropi, a oni dopiru do najmanjeg procenta njenih građana, kojima zaista treba pomoć.

Svjetska banka je u potpunosti opredijeljena za nastavak pružanja podrške vlastima u BiH na sprovodenju reformi, navodi se u saopštenju i dodaje da ovaj program prati projekt od 15 miliona dolara koji predstvalja Projekt podrške mrežama socijalne bezbjednosti i zapošljavanju, koji je Svjetska banka odobrila u februaru.
XS
SM
MD
LG