Dostupni linkovi

Poljski Sejm usvojio rezoluciju o Katinskoj šumi



Sejm poljskog parlamenta aklamacijom je danas usvojio rezoluciju kojom na 70. godišnjicu Katinskog masakra odaje pošta hiljadama poljskih vojnih zarobljenika, strijeljanim u Katinskoj šumi, Harkovu i mjestu Mednoje po naređenju Staljina, ali prvi put i sovjetskim žrtvama Staljinovih čistki.

"Odajući poštu našim zemljacima, istovremeno Sejm odaje poštu svim žrtvama staljinističkog komunizma. Svjesni smo da Katinska šuma krije i prah hiljada Rusa, Ukrajinaca, Bjelorusa i pripadnika drugih naroda. Bolno iskustvo sa totalitarnim režimom treba da spaja naše narode a ne da ih dijeli", stoji u rezoluciji koju su usvojili poljski poslanici.

Sejm je takođe posebno zahvalio onim Rusima koji već godinama aktivno nastoje da se razjasne sve okolnosti Katinskog masakra a posebno ruskom udruženju Memorijal.

Katinski masakr zbirno je ime za likvidaciju oko 22.000 Poljaka, oficira i intelektualaca koju je izvršila sovjetska NKVD po naređenju vrhuške Kremlja i samog Staljina od 4. aprila do maja 1940. godine u Katinskoj ssumi, zatim kraj Harkova, u mjestu Mednoje, kraj Minska i u Ukrajini, kuda su prethodno u jesen 1939. godine zarobljeni Poljaci prebačeni u sovjetske logore.

Poljski Sejm je na ovaj način uzvratio gest pomirenja koji je prije dva dana, 7. aprila, učinio ruski premijer Vladimir Putin baš u Katinskoj šumi.
XS
SM
MD
LG