Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova Evropa podržava novi START


Nova Evropa podržava novi START

Lideri postkomunističkih članica EU i Hrvatske podržali su na večeri s američkim predsednikom Barakom Obamom resetovanje odnosa Vašingtona i Moskve i novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja, ali su zatražili da taj proces bude transparentan i da uzima u obzir interese njihovog regiona.

"Za okruglim stolom nisu iznete nikakve bojazni ili strah, već jasna potreba da se grade odnosi sa Rusijom kao transparentni, da se o njima informišemo. Izrazili smo podrška resetovanju, ali da taj proces takođe vodi računa o interesima našeg regiona. Predsednik Obama tu ne vidi problem",
kazao je novinarima posle večere češki premijer Jan Fišer.

Barak Obama se, prema rečima češkog premijera, takođe založio da se odnosi s Rusijom grade na principu uzajamnog poverenja i apsolutno transparetno.

"Naravno da s Rusijom postoje razlike, ali je predsednik Obama ocenio da SAD s Rusijom uspevaju da komuniciraju i traže zajedničke stavove",
preneo je Fišer reči američkog predsednika.

"Dobili smo uveravanja od predsednika Obame da mi i dalje spadamo u evroatlantski prostor, delimo iste vrednosti i preuzimamo zajedničku odogovornost", kazao je češki premijer.

Glavna tema razgovora nije bila ni američka protivraketna odbrana, ni kako bi 11 zemalja Srednje i Istočne Evrope moglo da se uključi u taj novi koncept američkog antiraketnog štita, kako se očekivalo, već saveznički odnosi u NATO, nova strateška koncepcija Alijanse i Avganistan kao njen apsolutni prioritet.

Za većinu od srednjeevropskih zvaničnika koje je u Prag pozvao Obama krupna tema bila je energetska bezbednost.

XS
SM
MD
LG