Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Italija: Oduzeta imovina mafijaškog klana vrijedna 700 miliona eura


Talijanska policija u četvrtak je saopštila da je od moćnog klana Casalesi, dijela mafijaške organizacije Camorra sa sjedištem u Napulju, zaplijenila imovinu vrijednu 700 miliona eura.

Premijer Italije Silvio Berlusconi, koji se hvali rezultatima dvogodišnje borbe svoje vlade protiv mafije, nazvao je najnoviju policijsku operaciju "najvažnijom zapljenom u povijesti ", prenio je Reuters.

U toku operacije "Nemesis" oko 200 policajaca je banulo na imanje u vlasništvu nasljednika mafijaša Dantea Pasarelija, za koga se sumnjalo da je bio šef Comorre, a poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima 2004. godine, prije nego što je protiv njega podignuta zvanična optužnica u sklopu velikog sudskog slučaja protiv mafije.

U saopštenju talijanske policije navodi se da su u sklopu zaplijene oduzete farme, nekretnine, zemljište i kompanije za nekretnine u ukupnoj vrijednosti od 700 miliona eura.

To predstavlja tek mali dio ukupnih prihoda od 135 milijardi eura, koliko se procjenjuje da su prošle godine ostvarile četiri glavne mafijaške organizacije u Italiji: napuljska Comorra, sicilijanska Cosa nostra, Sacra corona unita iz pokrajine Apulija na jugoistoku zemlje i kalabrijska Ndrangeta.
XS
SM
MD
LG