Dostupni linkovi

Stajnberg: Ne vršimo pritisak na druge da priznaju Kosovo


Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg izjavio je da SAD snažno podržavaju nezavisnost Kosova, ali da ne vrše pritisak na druge države da prihvate tu nezavisnost.

Stajnberg je u intervjuu za B92 rekao da su se SAD i Srbija složili da se oko nezavisnosti Kosova ne slažu, ali da mogu da se rešavaju praktična pitanja poput saradnje s Euleksom, carine i slična pitanja, što bi omogućilo sigurnost i prosperitet dok se traga za političkim rešenjem.

Povodom situacije u BiH, Stajnberg je rekao da je opstanak Republike Srpske deo Dejtonskog sporazuma i da SAD ne rade ništa što ne bi bilo u skladu sa tim.

On je naveo da je zajedno s ministrom spoljnih poslova španije Migelom Anhelom Moratinosom kao predsedavajuće EU imao "veoma dobre razgovore sa svim liderima u Bosni" i da se svi slažu da u okviru teritorijalnog integriteta BiH treba naći praktična rešenja za prevazilaženje različitosti.

"Naše je snažno opredeljenje, da zajedno sa Srbijom, a u okvirima Dejtonskog sporazuma, krenemo napred da osiguramo budućnost za Bosnu. To je zajednički cilj o kome sam imao veoma dobar razgovor i sa predsednikom Tadićem", rekao je zamenik državnog sekretara SAD.

U vezi s Kosovom i predstojećom odlukom Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti, Stajnberg je kazao da je suvereno pravo država da razmatraju pitanja nezavisnosti i da se prema tome određuju.

"Mi nikoga ne pritiskamo, ne pretimo, nema nikakvog podstrekivanja", rekao je Stanberg i dodao da SAD propagiraju svoj stav "baš kao što i Vlada Srbije, među svojim prijateljima propagira suprotan stav".
XS
SM
MD
LG