Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Međunarodni dan Roma - još prisutni problemi u BiHOsmi april se već godinama širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan Roma. Iako najbrojniji među manjinama u Evropi, Romi još uvijek žive na društvenim marginama.

Iz Društva za ugrožene narode BiH navode da 70 posto Roma ne mogu fizički opstati bez socijalne pomoći, 60 posto Roma su nepismeni, 90 posto Roma nemaju zdravstveno osiguranje, dok 80 posto njih nema kvalifikacije ili izobrazbu.

Izbornim zakonom BiH Romima, kao i ostalim manjinama, onemogućeno je da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH. Stoga iz Društva za ugrožene narode BiH traže hitnu realizaciju presude, a od Evropskog suda u Strazburu zahtijevaju sankcioniranje onih koji opstruiraju primjenu ove presude.

Na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prvi put su prošle godine u državnom budžetu izdvojena tri miliona KM za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite. Evidentirano je 4.318 porodica kojima je potreban ovakav oblik pomoći.

U toku je implementacija budžetskih sredstava iz 2009. godine, iz kojih će biti izgrađeno ili sanirano oko 210 kuća u 17 općina na teritoriji cijele BiH.
XS
SM
MD
LG