Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prag: Obama i Medvedev sutra potpisuju novi START


Američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev sutra će točno u podne u Praškom dvorcu potpisati novi bilateralni sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja (START).

Novi sporazum ograničit će broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava na 1.550 sa svake strane, što je smanjenje za 30 posto prema 2.200 bojnih glava iz sporazuma START I, koji je s potpisima Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova bio na snazi od 1991. do kraja 2009. godine.

Sporazum uključuje stroge mjere provjere koje će omogućiti dvjema stranama da nadziru sve aspekte njegove primjene. Novi START trebao bi biti na snazi deset godina, a usvojen je nakon višemjesečnih pregovora dviju strana u Ženevi.

Za obje strane ovaj je sporazum znak svijetu da su dvije najveće svjetske nuklearne sile spremne na suradnju u ime globalne sigurnosti. Zemljama koje nuklearno oružje još nemaju, Washington i Moskva šalju poruku da im niti ne treba.

Analitičari smatraju da će nuklearni sporazum na američkoj strani znatno osnažiti Obamin moralni autoritet u zalaganju za neširenje nuklearnog oružja, što je jedan o njegovih ključnih vanjskopolitičkih ciljeva. Bijela ga kuća stoga smatra jednim od najvažnijh sporazuma SAD-a i Rusije u posljednjim desetljećima.
Također, potpisivanje novog START-a, jednog od posljednjih simboličnih podsjetnika na Hladni rat, vjerojatno će Obami pomoći u ostvarenju dugoročne želje - svijeta bez nuklearnog oružja, koji je najavio baš u Pragu prije godinu dana u govoru na Hradčanskom trgu.

XS
SM
MD
LG