Dostupni linkovi

Medvedev u poseti Slovačkoj


U Bratislavu je večeras stigao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u dvodnevnu zvaničnu posetu Slovačkoj povodom 65. godišnjice otkako je slovačku prestonicu krajem Drugog svetskog rata oslobodila Crvena armija.

Glavni, radni program Medvedeva počinje sutra kada sa Gašparovičem sprema zajedničku deklaraciju u kojoj nameravaju da odbiju bilo kakva osporavanja ishoda Drugog svetskog rata i pokušaje revizije poratnog ustrojstva.

Medvedev će se sresti i sa premijerom Robertom Ficom i predsednikom parlamenta Pavolom Paškom, prisustvovaće svečanom potpisivanju osam bilateralnih sporazuma, odlikovaće veterane Drugog svetskog rata a popodne im se obratiti ispred spomenika palim borcima na Slavinu, na groblju vojnika Crvene armije koji su poginuli oslobađajući u proleće 1945. godine Bratislavu.

U borbama za oslobođenje Slovačke krajem Drugog svetskog rata poginulo je oko 60.000 sovjetskih vojnika.

Očekuje se da Medvedev u svom obraćanju iz Bratislave uputi evropsku a ne bilateralnu poruku i to o novoj arhitekturi bezbednosti koju predlaže Rusija za stari kontinent.

"Pouka iz strahota razornih ratova celom svetu je pokazala da pojam bezbednost nije apstraktna kategorija. Rusija kojoj je sudbina priredila najteže ispite i koja je u prošlom ratu podnela najveće žrtve nastoji da postupa jasno i predvidljivo. Aktivni smo u razoružanju i kontroli naoružavanja i nastojimo da tu postignemo realni napredak", poručio je Slovacima uoči posete Medvedev u slovačkim medijima.

Kao jedan od najvažnijih koraka u tom pravcu Medvedev je označio u listu Pravda Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja, zamenu za stari START, koji će zajedno sa američkim predsednikom Barakom Obamom potpisati u Pragu 8. aprila.
XS
SM
MD
LG