Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva: Khodorkovski danas ponovo pred sudom


Bivši ruski naftni magnat Mikhail Khodorkovski treba danas svjedočiti na sudu u Moskvi, prvi put od kada je počelo njegovo drugo sudjenje prije više od godinu dana.

U drugom sudskom postupku Khodorkovski,koji robija već više godina,tereti se da je pronevjerio preko 25 milijarda dolara i da se bavio pranjem novca stečenog na taj način, što njegovi branioci odbacuju kao "smiješne optužbe".

Khodorkovski, nekad najbogatiji čovjek u Rusiji koji je vodio naftni gigant Yukos, osudjen je na osam godina zatvora 2005. godine zbog utaje poreza a sada se protiv njega vodi drugi proces u kome, ako bude utvrdjena njegova krivica, može dobiti preko 20 godina zatvora.

Suoptuženi sa Khodorkovskim, njegov poslovni partner Platon Lebedev, prvi je danas svjedočio i rekao da je sudjenje "trulo".

Bivši ruski tajkun je veći dio svoje prve zatvorske kazne proveo u zatvoru u Sibiru ali je prošle godine prebačen u zatvor u Moskvi, da bi mogao prisustvovati novom sudjenju.

Analitičari ističu da se radi o politički montiranom sudjenju iza kojeg stoji tadašnji moćni predsjednik, a danas premijer Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG