Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ban Ki Mun kritikovao stanje ljudskih prava u Kirgiziji


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je danas u Biškeku kritikovao stanje ljudskih prava u Kirgiziji. Ban Ki Mun boravi u Kirgizji u okiru turneje tokom koje bi trebalo da poseti pet centralnoazijskih bivših sovjetskih republika.

"Za UN, zaštita ljudskih prava je osnovno načelo za napredak zemlje", rekao je Ban Ki Mun u obaćanju kirgijskom parlamentu.

"Iskreno, dame i gospodo, nedavni događaji su problematični, ukjučujući pretnodnih nekoliko dana. Ponavljam: sva ljudska prava se moraju štiti, uključujući slobodu govora i slobodu medija", rekao je on. Ban Ki Mun nije spominjao konkretne događaje, prenosi AP.

"Takođe sam zatražio od predsednika (Kirgizije) da usmeri svoju politiku ka unapređenju demokratskih postgnuća Kirgizije, uključujući slobodu štampe", rekao je Ban Ki Mun.

Dok je Ban Ki Mun govorio, ispred zgrade parlamenta je oko 50 policajaca prekinulo protest male grupe demostranata i sprečilo ih da uđu u skupštinu. Demonstranti su tražili slobodu govora, kao i da se nadziru ljudskih prava u toj zemlji.

Turneju po Centralnoj Aziji Ban Ki Mun sutra nastavlja u Uzbekistanu, posle čega će posetiti Tadžikistan i na kraju Kazahstan.
XS
SM
MD
LG