Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko i Kelly žale zbog pritisaka na medije u BH


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i američki ambasador pri OSCE-u Ian Kelly izrazili su danas tokom sastanka u Sarajevu žaljenje zbog sve većih pritisaka na slobodu medija u Bosni i Hercegovini, navedeno je u zajedničkom saopćenju OHR/EUSR-a i OSCE-a.

"Tokom proteklih sedmica vidjeli smo pokušaje da se ograniči sposobnost medija da slobodno, točno i potpuno izvještavaju iz svih dijelova zemlje. Posebno su alarmantna nastojanja, predvođena izvršnim organima vlasti, da pojedinim medijima uskrate pristup informacijama ili da utječu na njihovu uređivačku politiku, rekao je Inzko.

Naglašavajući da je takvo ponašanje neprihvatljivo u demokratskom društvu koje teži da se pridruži Evropskoj uniji, Inzko je izvijestio američkog ambasadora da je uputio pismo predstavnici OSCE-a za slobodu medija upoznavši je s ovim zabrinjavajućim razvojem situacije.

Komentirajući predstojeću predizbornu kampanju, Inzko i Kelly su apelirali na političke stranke da se suzdrže od korištenja nacionalističke retorike koja je dominirala prošlom predizbornom kampanjom.
XS
SM
MD
LG