Dostupni linkovi

Kacin: Deklaracija korak naprijed, ali poruka je nedovršena



Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju, Jelko Kacin (ALDE/ LDS) ističe, da je raspravama i usvajanjem Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj Skupštini, Srbija krenula pravim putem. Međutim, sa žaljenjem se konstatira, da slanje nedovršenih poruka nije ona evropska politika i preuzimanje odgovornosti za pomirenje, koju Srbija i njeni građani zaslužuju, i koju cijela regija već tako dugo iščekuje.

Da bi deklaracija imala svoju istinsku svrhu, vrijednost i značaj, potrebno je da Srbija u potpunosti uvaži odluke Međunarodnog suda pravde i da se eksplicitno prizna da je u Srebrenici počinjen genocid.

Priznanje i prepoznavanje zločina počinjenog u Srebrenici kroz Deklaraciju vodi ka pomirenju i eliminaciji svih stereotipa kolektivne krivnje, ali kao prepreka na tom putu i dalje stoji odsustvo Ratka Mladića na optuženičkoj klupi u Hagu. Mlaka i nedovršena poruka koju je Srbija poslala usvajanjem Deklaracije na žalost nije u potpunosti doprinjela suočavanju sa prošlošću i promijeni atmosfere u regiji.
XS
SM
MD
LG