Dostupni linkovi

Britanski "Tajms": Deklaracija je "minimalno preuzimanje odgovornosti"


Britanski listovi Tajms (The Times) i Indipendent (The Independent) danas ocenjuju Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici koju je prošle noći usvojila Skupština Srbije kao pozitivan, ali ne i dovoljan korak.

Tajms u uvodniku konstatuje da je usvajanje Deklaracije kojom se osuđuje ono što se dogodilo u Srebrenici dobrodošlo, iako je, ocenjuje list, reč o preuzimanju minimalne odgovornosti.

Tajms naglašava značaj istine o Srebrenici za porodice žrtava, političku scenu Srbije i proces pomirenja u regionu, ali smatra da reči nisu dovoljne, te da Ratko Mladić mora da bude uhapšen.

U komentaru Indipendenta ističe se da se vlasti Srbije, na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem trude da naprave jasnu razliku u odnosu na Srbiju iz doba Slobodana Miloševića, ali se postavlja pitanje kako će usvajanje Deklaracije dočekati Bošnjaci.

List očekuje da će izostavljanje reči "genocid" iz Dekleracije razljutiti Bošnjake, ali je, dodaje Indipendent, za njih verovatno važnije to što je Ratko Mladić i dalje na slobodi.

Skupština Srbije je kasno sinoć usvojila Dekleraciju kojom se osuđuje zločin počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.
XS
SM
MD
LG