Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šimonović: Do odluke o izručenju Vasiljković u zatvoru


Sve je izvjesnije da će Vasiljković biti izručen Hrvatskoj i da će takvu odluku čekati u ekstradicijskom pritvoru, komentar je hrvatskog ministra pravosuđa Ivana Šimonovića na odluku australskog Vrhovnog suda da se Dragana Vasiljkovića, poznatijeg po imenu "Kapetan Dragan", izruči Hrvatskoj kako bi mu se sudilo za ratne zločine.

Šimonović je napomenuo je da će Vasiljković sada biti ponovno vraćen u ekstradicijski pritvor, gdje će čekati da odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj potpiše australski ministar unutarnjih poslova, na što se ponovno može žaliti. No, naglasio je Šimonović, ta žalba neće imati "težinu" kao u ranijim slučajevima, jer se o istoj stvari ne može dva puta odlučivati.

"Vrhovni sud najviša je instanca i njegova je zadnja. O tome je li hrvatsko pravosuđe objektivno i nepristrano australski je sud već presudio", ustvrdio je.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila 2006., na temelju optužnice kojom se Vasiljkovića tereti za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Iduće godine australski je sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu, ali se Vasiljković žalio, a Savezni sud za Južni Novi Walles lani je poništio odluku o izručenju te je u rujnu pušten iz ekstradicijskog pritvora.

No, Hrvatska se tada žalila putem australskog Državnog odvjetništva koje u Australiji zastupa hrvatsku stranu, a za koje je Šimonović rekao da je "dobro odradilo svoj posao", nakon što ga je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, kazao je, opskrbilo svim potrebnim argumentima za izručenje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG