Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Forum 2010 ne učestvuje na izborima


Forum 2010 ne učestvuje na izborima

Autor: Petar Komnenić
Iako su iz Pokreta za promjene najavili da će u susret lokalnim izborima početi pregovore sa Forumom 2010 i Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora o eventualnom priključenju opozicionom frontu iz tih organizacija poručuju da nemaju takve planove.

Komentarišući najavu lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji je prije par dana kazao da će sa ovlašćenjem glavnog odbora te partije razgovarati sa predstvnicima Foruma 2010 i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora oko načina saradnje sa opozicionim blokom, koordinator Foruma Žarko Rakčević za RSE program kaže:

"Forum 2010 neće učestvovati na lokalnim izborima ove godine. Mi ćemo prihvatiti inicijativu i razgovarati sa svim političkim subjektima, sa nevladinim sektorom kada su u pitanju stvari koji su od interesa za građane Crne Gore. Prema tome, u mnogo stvari smo sa Pokretom za promjene imali kontakata i imaćemo ih, ali što se tiče učešća na lokalnim izborima definitivno ponavljam ono što smo rekli prilikom osnivanja Forum neće učestvovati na lokalnim izborima."
RSE: Da li ćete dati podršku jednoj ili drugoj strani?

Rakčević:
Ne. Definitivno nećemo dati podršku ni jednoj ni drugoj strani, davaćemo podršku projektima za koje smatramo da predstavljaju dalje demokratske iskorake Crne Gore i promjenu stanja sa kojim jasno nijesmo zadovoljni. Forum je osnovan zato što mislimo da mnogo stvari u Crnoj Gori u ekonomskoj, u socijalnoj, u političkoj ravni nije u redu i da procesi zabrinjavaju.

Medojević je nedavno objasnio da ima utisak da sazrijeva ideja da opozicioni front mora biti što širi i da je u toj priči sve manje onih koji u tome gledaju uskopartijski interes. Glavni izazov je kako naći optimalni model za Podgoricu i na koji način uključiti nestranačke ličnosti, poručio je on. Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora odgovaraju da su davno zauzeli stav u vezi sa Medojevićevom inicijativom. Izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović:

"Mislim da sam više puta i ja i moje kolege saopštili da se nećemo baviti politikom i ova najnovija najavu Pokreta za promjene ni u kakvom smislu ne doživljavam kao nešto što se na bilo koji način odnosi na nas. Mi se nećemo baviti politikom, nijesmo se bavili politikom i uprkos tome što određene strukture žele da nas gurnu u tako nešto mi ćemo nastaviti da radimo ono što smo radili svih ovih deset godina."

RSE: Da li vas je neko iz Pokreta za sada kontaktirao?

Ćalović: Nije niko. Čak, ako nas budu kontaktirali pretpostavljam da im je vrlo jasno ono što imam da im kažem.
XS
SM
MD
LG