Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SZO:Nezavisna istraga o novom gripu, rezultati u majuSvjetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da će grupa nezavisnih stručnjaka ispitati odgovor te organizacije i vlada zemalja na izbijanje novog gripa, a preliminarni izvještaj se očekuje u maju.

Savjetnik SZO za pandemiju, Keidži Fukuda, rekao je da će stručnjaci ispitati kako su SZO i vlade zemalja reagovale na pojavu novog virusa. Fukuda je rekao da će grupa od 29 naučnika i zvaničnika zaduženih za javno zdravlje vjerovatno ispitati i da li je SZO promijenila definiciju pandemije i da li je upotrebe te riječi bila odgovarajuća, prenosi Beta.

Fukuda je danas novinarima rekao da će komitet za procjenu održati prvi sastanak od 12. do 14. aprila. On je dodao da će preliminarni izvještaj biti predstavljen u maju, a konačni tek iduće godine.

SZO je u januaru najavila da će zatražiti od nezavisnih stručnjaka da procijene njen rad nakon sve učestalijih kritika da je preuveličala pretnje gripa H1N1. SZO se optužuje da je preuveličala opasnost.
XS
SM
MD
LG