Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pritisak na Karzaija zbog korupcijeNačelnik američkog Generalštaba admiral Majk Mulen pojačao je danas pritisak na avganistanskog predsjednika Hamida Karzaija zbog korupcije i rekao da bi takvo ponašanje moglo da uništi novu strategiju u obračunu sa militantima.

Mulen je doputovao u Avganistan manje od 24 sata nakon prve posjete predsjednika Baraka Obame, tokom koje je donio poruku da Karzai mora oštrije da se suprotstavi korupciji.

Obamina strategija slanja pojačanja od 30 000 vojnika u Avganistan ove godine je najambicioznija vojna faza u narednim mjesecima u akciji protiv talibana u njihovom uporištu u Kandahru.

Mulen je u obraćanju novinarima na putu ka Kabulu rekao da bi čitava strategija mogla da propadne ukoliko Karzai ne suzbije korupciju u provinciji Kandahar, čiji je guverner predsjednikov polubrat Ahmad Vali Karzai.

„Nećemo ostvariti uspjeh u Kandaharu ukoliko ne eliminišemo ogromnu korupciju u tom području i ne uspostavimo legitimne organe vlasti“, rekao je američki vojni zvaničnik.

On je dodao da je moguće ostvariti vojnu pobjedu, ali da to neće biti dovoljno za ukupan uspjeh.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Ahmada Valija Karzaija treba ukloniti sa političke scene, Mulen je odgovorio: „Smatram da je to nešto o čemu odluku treba da donese predsjednik Karzai. Rješavanje korupcije i problema u upravi Kandahara nije naša stvar", rekao je američki general.
XS
SM
MD
LG