Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Interpol ponudio pomoć ruskim vlastimaMeđunarodna policijska organizacija Interpol ponudila je danas "punu podršku" Rusiji u istrazi o napadima u moskovskom metrou u kojima je prema posljednjim podacima poginulo 38 osoba.

Interpol čije je sjedište u Lionu u Francuskoj, stavio je na raspolaganje ruskim vlastima "svu moguću pomoć i resurse u istrazi o atentatima" kao i da će svi zahtjevi ruske strane za pomoć u informacijama biti razmatrani kao prioritet.

Interpol je takođe ponudio da obavijesti vlasti zemalja članica te organizacije objavljujući jednu od poternica - crvenu koja se odnosi na hapšenje i ekstradiciju, plavu kojom se traže informacije o osumnjičenima ili zelenu kojom se objavljuju informacije o kriminalcima za koje se vjeruje da bi mogli da počine kriminalna djela i u drugim zemljama.

"Današnji samoubilački napadi su nerazumni i za svaku osudu jer im je cilj civilno stanovništvo", izjavio je direktor policijske službe u toj organizaciji Žan-Mišel Lubuten.

Prema novom bilansu, ukupno 38 osoba je poginulo u dva bombaška napada jutros u moskovskom metrou. Portparol istražnog odbora ruskog
tužilaštva Vladimir Markin rekao je da su pronađeni posmrtni ostaci žena koje su počinile samoubilački napad.
XS
SM
MD
LG