Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavak suđenja za ubistvo Pukanića 7 aprilaSuđenje optuženima za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića odloženo je za 7. april da bi novi advokat Bojana Gudurića mogao da se pripremi za odbranu.
Odbrana optuženih predala je sudskom vijeću podnesak koji je reakcija na napise o objavljivanju 8 transkripata SMS-poruka Ive Pukanića, ali je vijeće odbilo prijedlog da se podnesak pročita u sudnici navodeći da "sudnica nije mjesto za javnu polemiku".

Podneskom je odbrana tražila samostalnost i nezavisnost sudske vlasti i pravo na pravedno suđenje. Odbrana je ocijenila da je polemikom pojedinih medija o tome da li je trebalo objaviti Pukanićeve SMS-poruke sud izložen javnoj hajci koja ugrožava nezavisnost suda i advokata.

Takođe su naveli da je raspravno veće suda opravdano prihvatilo njihov predlog da se u postupak ponovo uvrsti i pročita zapisnik o pretrazi "IPhone-a“ Pukanić zbog čega smatraju da je neopravdan zahtjev za utvrđivanjem odgovornosti sudije Ivane Kršul.Odbrana je navela da ne vjeruje da je Kršul medijima dostavila transkripte Pukanićevih SMS-poruka, odbacivši i nagađanje da je to učinio neko od advokata šestorice optuženih.

SMS-poruke koje su objavili pojedini mediji, uglavnom svjedoče o bliskom odnosu Pukanića, političara i drugih javnih ličnosti, među njima i s glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem.

Porodica Pukanića i saborski Odbor za nacionalnu bezbednost ocenili su ranije da je reč o opasnot presedanu i zadiranju u ljudska prava, jer poruke nemaju nikakve veze sa ubistvom.

Danas je inače trebalo da svedoči Dušan Erceg koji je s prvooptuženim Robertom Matanićem izdržavao zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici, ali je zbog odlaganja ročišta njegovo svedočenje odloženo za kraj aprila.

Za ubistvo Pukanića i Franjića 23. Oktobra 2008. godine u centru Zagreba optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Zzeljko Milovanović. Milovanović u pritvoru u Beogradu čeka početak suđenja za isti zločin, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i navodnim naručiteljem ubistva Sretenom Jocićem (Joca Amsterdam) koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona eura.
XS
SM
MD
LG