Dostupni linkovi

MMF upozorava na opasnost od svjetske fiskalne krize



Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štros-Kan upozorio je uoči današnje posjete Varšavi da svijetu prijeti nova ekonomska kriza, ovog puta fiskalna, ukoliko se vlade ne pozabave alarmantnim rastom zaduženja javnih finansija.

"Ukoliko ne posvetimo pažnju tom problemu čeka nas sljedeća kriza, ovog puta fiskalna. Da povrate povjerenje, države bi morale da obznane svoje strategije konsolidacije javnih finansija i da počnu da ih sprovode već sada", kazao je Stros-Kan u intervjuu za današnju Gazetu viborču.

MMF predlaže da političke odluke u konsolidaciji javnih finansija, koje bi mogle negativno da utiču na globalnu potražnju, vlade odgodi poslije 2011. godine a da počnu da sprovede mjere koje takav uticaj nemaju, recimo reforme socijalnih institucija.

Šef MMF-a upozorio je da svijet sada mora da riješava i pitanje nedostataka finansijskog sistema koji su podsticali na enormno zaduživanje a ne na štednju.

U samoj Evropskoj uniji biće potrebna, kako je kazao Štros-Kan, jača fiskalna arhitektura kako bi se popravilo funkcionisanje evrozone i učinilo elastičnijim.
XS
SM
MD
LG