Dostupni linkovi

Klinton uvjeravala Tursku da je Bijela kuća protiv rezolucije



Američka državna sekretarka Hilari Klinton dala je uvjeravanja Turskoj da je Bijela kuća protiv kongresne rezolucije koja karakteriše masakre nad Jermenima tokom Prvog svjetskog rata kao genocid, saopštilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo inostranih poslova.

Ministarstvo je objavilo saopštenje nakon telefonskog razgovora Klinton i ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua u nedjelju, objavio Rojters.

Sjedinjene Države spremne su popraviti odnose s Turskom, jedinom muslimanskom članicom NATO-a, i ključnim saveznikom na nemirnim tačkama od Avganistana do Bliskog istoka.

Turska je vratila kući ambasadora u Vašingtonu nakon što je komitet američkog Predstavničkog doma 4. marta usvojio neobavezujuću rezoluciju koja poziva predsjednika Baraka Obamu da okarakteriše ubistva skoro 1,5 miliona Jermena prije skoro jednog stoljeca kao genocid.

Predstavnički dom trebao bi u punom sastavu razmotriti rezoluciju, iako je nejasno da li će ici na glasanje ili ima dovoljno podrške da bude usvojena.

Klinton je naglasila da se američka administracija protivi objema odlukama koje je usvojio komitet i odluči koja je došla do generalne skupštine, navodi se u saopštenju.

Turska želi biti sigurna da Obama neće koristiti riječ genocid u obraćanju planiranom za 24. april i zaustavila je posjete svojih visokih zvaničnika Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG