Dostupni linkovi

G8 o uvođenju sankcija Iranu



Kanada će na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Grupe osam (G -8) u ponedjeljak zatražiti uvođenje oštrijih sankcija UN-a Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, izjavio je kanadski ministar spoljnih poslova Lorens Kanon.

Kanadski ministar je rekao da će pitanje nuklearnog programa Irana biti od velike važnosti na sastanku šefova diplomatije država G-8 u kanadskom gradu Kvebeku javlja Rojters.

Raspravljat ću sa svojim kolegama iz G-8 što možemo uciniti da izvršimo dodatan pritisak na Iran kako bismo ga uvjerili da obustavi nuklearne aktivnosti, rekao je Kanon. Medunarođna zajednica vrši pritisak na Teheran da prekine nuklearni program, za koji vjeruje da za cilj ima stvaranje atomske bombe, što Iran negira, insistirajući da je njegova namjena proizvodnja električe energije.

Nažalost, vjerujem da nam nije ostalo mnogo izbora, osim da uvedemo dodatne sankcije Iranu, a idealno bi bilo preko Savjeta bezbjednosti reako je Kanon.Sjedinjene Države žele da SB UN-a uvede i četvrti set sankcija, za što je potreban pristanak svih pet stalnih članica, ali Kina već nekoliko mjeseci odbija razmotriti taj prijedlog.

Kina i Rusija najviše su se protivile takvim mjerama jer obje posluju s Iranom, a Kina veliki dio svojih potreba za naftom zadovoljava uvozom iz Irana.

Moskva je posljednjih mjeseci ublažila stav prema sankcijama Iranu. Prema izvještajima ruske novinske agencije Itar-Tass, na sastanku ministara G-8 učetvovaće i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a teme razgovora bit će i predstojeća konferencija o nuklearnom razoružanju u Vašingtonu i pitanje Avganistana.

Kanon je najavio da će se na sastanku ministara vodećih industrijskih zemalja svijeta, 29. i 30 marta, razmatrati i pitanje Sjeverne Koreje i njeno vraćanje šestostranim pregovorima o okončanju njenog nuklearnog programa.

Ujedine nacije su Pjongjangu uveli dodatne sankcije u maju prošle godine nakon izvođenja nuklearne probe.
XS
SM
MD
LG