Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorska policija uhapsila optuženog za ratni zločin u HrvatskojCrnogorska policija uhapsila je Nikolu Munjesa , srpskog izbjeglicu iz Benkovca (Hrvatska), za kojim je u Zagrebu raspisana međunarodna potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Munjes je, kako se navodi, u odsutnosti 1995. godine osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zlocina protiv civilnog stanovništva pocinjenog u Perušicu, presudom Županijskog suda u Zadru.

Kako je objavila Uprava policije, Munjes je uhapšen u Baru, a u Crnu Goru je izbjegao u vrijeme operacije "Oluje" 1995., zajedno s Brankom Botom i Savom Šarićem , takođe iz Benkovca.

"Munjes je u Hrvatskoj, u novembru 1991. godine, kao član naoružane bande, sa suučesnicima provodio torturu nad civilnom osobom" koju je potom i ubio, stoji u saopštenju crnogorske policije.

Oni su, kako se navodi, ušli u privatnu kuću gdje su prebili i zlostavljali vlasnika, nakon čga su otuđili hljadu njemačih maraka i hiljadu hrvatskih kuna, kao i vrijednu tehničku opremu. "Prilikom zlostavljanja, Munješ je ubio tog čovjeka na način što mu je prerezao grlo", navodi se u saopštenju.

Tumačeći to kaznenim djelom ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Sud u Zadru je Munjesa osudio na devet, a Bota i Šarića na po sedam godina zatvora. Za njima je kancelarija interpola u Zagrebu raspisala međunarodne potjernice.

Munjes se, prema rješenju istražnog sudije Višeg suda u Podgorici, nalazi u ekstradicijskom pritvoru, radi izručenja Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG