Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iza napada teroristička grupa sa Sjevernog KavkazaŠef Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov izjavio je da istraga vjeruje da iza jutrošnjih napada u moskovskom metrou stoji teroristička grupa sa Sjevernog Kavkaza.

"Prema preliminarnoj verziji, teroristicki napad je izvršila teroristicka grupa povezana sa Sjevernim Kavkazom. Smatramo da je to osnovna verzija", kazao je Bortnikov na hitnom sastanku u Kremlju, koji je povodom napada sazvao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

On je rekao da su na mjestu eksplozije nađeni dijelovi tijela dvije žene ubice, koje "po preliminarnim procjenama potiču sa Sjevernog Kavkaza".

Naveo je da se sada utvrduje krug osoba koje su povezane sa organizacijom terorističkog napada i da se radi na eventualnom sprecavanju "daljih mogucih provokacija".

On je naveo da istraga vjeruje da je na obje stanice bio aktiviran eksploziv heksogen, u prvom slučaju jačine do četiri kilograma, a u drugom od jedan i po do dva kilograma.

Državni tužilac Jurij Čajka je naveo da su oba napada objedinjena u jedan predmet za teroristički napad i naveo da se preduzimaju svi napori kako bi se razvijetlio zločin.

Predsjednik Medvedev je zatražio da se pojača bezbjednost u gradskom prevozu, navodeći da su dosadašnje mjere očigledno bile nedovoljne.

Bortnikov je naveo da je u oba napada poginulo 36, a ranjeno 37 osoba, dok je ministar za vanredne situacije iznio podatke prema kojima je poginulo 37 osoba, a povrijeđene su 64 osobe
XS
SM
MD
LG