Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski odgovor biće oštar


Ruski odgovor biće oštar

Žarko Petrović, stručnjak “Isac fonda” za pitanja Rusije i Zajednice nezavisnih država ocenjuje u razgovoru za RSE program da je bombaški napad u Moskvi nesumnjivo u vezi sa “tekućom borbom protiv terorizma koju Rusija sprovodi na severnom Kavkazu”.

"To je jedan u nizu tih napada, ali ovaj napad je različit od svih drugih. Posle ovoga će se apsolutno menjati način antiterorističke borbe. Do sada teroristi nisu imali dostup, bar ne tako često, u gradove izvan regiona severnog Kavkaza. Posle ovog napada promeniće se čitav odnos snaga. Naravno, upliv ruske države je ono što će ruska država tim povodom uraditi", objašnjava Petrović.

On procenjuje da će odgovor Rusije ovoga puta biti veoma oštar.

“Već se vidi da su svi ruski zvaničnici lično uključeni, ovo se doživljava kao napad na samu rusku državu i očekujem da će biti veoma oštar odgovor. Istovremeno se, ipak, nadam da Rusi neće ponoviti greške koje su napravile neke druge države u borbi protiv terorizma. Tu pre svega mislim na nesrazmernost u odgovoru i na neka dejstva koja bi pre dovela do toga da se regrutuju novi teroristi, nego da se sprečava terorizam kao takav.”
XS
SM
MD
LG