Dostupni linkovi

Kinezi kupili Volvo od Forda



Kineski proizvodjač vozila "Đili" kupio je švedsku fabriku automobila "Volvo", koja je do sada bila vlasništvo američkog "Forda".

Riječ je do sada najvećem stranom proizvodjaču vozila koga su kupili Kinezi; procjenjuje se da će oni za "Volvo" platiti oko 2 milijarde eura.Ford već više od godinu dana nastoji da proda poznatu švedsku firmu koja pravi gubitke.

Zamjenik direktora američke firme, Luis But, kaže da su tražili novi vlasnik koji će umeti da cijeniti Volvo. "Bilo je potrebno da nađemo novog vlasnika koji bi dalje razvijao firmu i istovremeno bio svjestan jedinstvene vrijednosti tog brenda.

Tražili smo vlasnika koji će takodje razumeti odgovornost koju imamo prema zaposlenima i prema široj zajednici u kojoj radimo.

Veoma sam zadovoljan što mogu da kažem da verujem da smo u Điliju i našli takvog vlasnika" rekao je But. Kompanija Đili planira da nastavi proizvodnju u pogonima Volvo-a u Švedskoj i Belgiji, ali i da će početi da pravi automobile te marke u Kini.

Jedan od boljih britanskih poznavalaca prilika u svetskoj auto-industriji, Dejvid Lič kaže da uspeh celog projekta nije unapred zagarantovan ali da je potencijal veliki i za one koji rade u Volvo-u i za nove vlasnike iz Kine.

XS
SM
MD
LG