Dostupni linkovi

Slovenci bi referendumom podržali arbitražni sporazum
Arbitražni sporazum s Hrvatskom dobit će podršku slovenskih birača na referendumu, prema ispitivanju koje je krajem prošle sedmice sprovelo, a u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje hoće li na mogućem referendumu glasoti za ili protiv sporazuma koji su 4.novembra prošle godine potpisali premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, 50 posto ispitanika odgovorilo je da ce glasati za, 30 posto protiv, dok 20 posto ispitanih još ne zna kako će se odlulčiti.

Telefonska anketa na 400 ispitanika provedena je u četvrtak i petak, neposredno prije nego što su političke stranke na sastanku s premijerom Pahorom odlučile da će se referendum održati, i to nakon što se o ratifikaciji sporazuma najprije izjasne zastupnici u parlamentu.

U kampanji pred referendum koji će se po sadašnjim predvidanjima održati u junu, nakon što ga u aprilu potvrdi parlament, vlada će, prema službenim najavama, nastupati sa stajalištem da je arbitraža istorijeska prilika da se riješi dugogodišnji granični spor s Hrvatskom.

S druge strane, opozicija koju predvodi bivši premijer Janez Janša, i dalje ističe da je sporazum o arbitraži za Sloveniju "loš" jer ne garantuje da će arbitražni sud potvrditi slovensko stajalište da joj pripada teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Odluka o održavanju referenduma donesena je nakon što je ustavni sud saopštio da je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s ustavom, što je premijer Borut Pahor pozdravio.
XS
SM
MD
LG