Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Košarac: Osuditi sve zločineDelegacija Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske razgovaraće danas u Beogradu sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić - Dejanović o prijedlogu deklarcije o Srebrenici koja je ušla u skupštinsku proceduru.

Rukovodilac Tima Staša Košarac izjavio je Srni da će u Beogradu reći da je neprihvatljivo da se deklaracijom osudi samo zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, već je potrebno osuditi sve zločine počinjene u BiH.

"Mi iz RS ne negiramo zločin i postoji odgovornost pojedinaca za to što je učinjeno, ali imamo puno pravo potencirati istinu o stradanju Srba o čemu se najmanje govori", rekao je Košarac i podsjetio da je na području Srebrenice stradalo više hiljada Srba, oko 800 srpske djece ostalo je bez roditelja, a 110 srpskih sela i naselja je uništeno.

Prijedlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici koju je podnijelo 114 poslanika iz stranaka na vlasti, Za evropsku Srbiju, G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Socijalističke partije Srbije, ušao je proteklog vikenda u skupštinsku proceduru.

U prijedlogu teksta se navodi da Narodna skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici u julu 1995., kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde, i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.
XS
SM
MD
LG