Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vilson: Glavni cilj SAD stabilnost u jugoistočnoj Evropi


Glavni interes SAD u jugoistočnoj Evropi je politička i bezbednosna stabilnost tog područja, izjavio je Dejmon Vilson, potpredsednik i direktor Programa za međunarodnu bezbednost u Atlantskom savetu Sjedinjenih Drzava, a prenosi Glas Amerike (Voice of America).

"Važno je da zemlje tog nestabilnog regiona pokažu vidljivu rešenost da su okrenule leđa konfliktu, odnosno da deluju kao faktor mira i bezbednosti na području na kojem je, uostalom, delovao NATO", rekao je Vilson.

Prema njegovim rečima, važno je da potencijalna članica pokazuje spremnost za blisku saradnju sa svim zemaljama u regionu, bilo da je reč o Sloveniji, koja je NATO saveznica ili Srbija koja to nije. "

Drugim rečima, ta vrsta napora za konsolidaciju bezbednosti na zapaljivom području Balkana predstavlja bitan doprinos NATO-u", ocenio je Vilson.

"Ako se prisetimo, kada je predsednik (Boris) Tadić obavljao funkciju ministra odbrane, on je prilikom jedne od poseta sedištu NATO-a rekao da će Srbija jednog dana biti članica saveza. Na početku svog predsedničkog mandata je bio spreman da preuzme određen politički rizik da utiče na stav javnog mnjenja u Srbiji prema NATO savezu", rekao je on.

"Ali, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbi su se zatvorili. Promenili su kurs i retoriku. Međutim, smatram da srpski lideri mogu da utiču na karakter debate o tom pitanju", rekao je Vilson. On je dodao da Srbija, međutim, ima veoma dobru vojnu saradnju sa SAD.
XS
SM
MD
LG