Dostupni linkovi

Članice Arapske lige za obustavljanje gradnje u istočnom Jerusalimu


Palestinski predsednik Mahmud Abas u Sirti, na otvaranju samita zemalja članica Arapske lige, isključio je svaku mogućnost nastavka pregovora sa Izraelom ako se ne obustavi izgradnja naselja u istočnom Jerusalimu.

Redovnom godišnjem skupu koji je počeo u subotu u libijskom gradu na mediteranskoj obali prisustvuje 14 šefova država od ukupno 22 članice Arapske lige.

Arapski lideri sinoć su održali zatvorenu sednicu. "To je zato da bismo mogli mirno da diskutujemo", rekao je libijski vođa Muamer el Gadafi.

"Ne možemo da nastavimo posredne pregovore sve dok Izrael u potpunosti ne prekine kolonizaciju Jerusalima i ne okonča politiku svršenog čina", poručio je ranije Abas na otvaranju samita, a taj stav su podržale i ostale članice Arapske lige.

Istovremeno, gost samita, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je nastavak izgradnje naselja i pozvao na podršku nastavku mirovnih pregovora.

Drugi gost samita, turski premijer Redžep Erdoan oštro je kritikovao Izrael ocenjujući da je "ludost" smatrati Jerusalim nedeljivom prestonicom jevrejske države, kao što to čini Izrael, prenose agencije.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, a njegovo pripajanje Izraelu međunarodna zajednica nikad nije priznala. Palestinci žele da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.
XS
SM
MD
LG