Dostupni linkovi

Predlog deklaracije o Srebrenici u proceduri Skupštine Srbije


Predlog deklaracije Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici, koji je podnelo 114 poslanika vladajuće većine, upućen je u subotu u skupštinsku proceduru.

Predlog deklaracije podneli su poslanici poslaničkih grupa Za evropsku Srbiju, G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i poslanici Socijalističke partije Srbije. Za predstavnika predlagača određena je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

U Predlogu, koji je 24. marta podeljen šefovima poslaničkih grupa, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde.

Navodi se da Skupština Srbije najoštrije osuđuje i društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

Parlament Srbije deklaracijom izražava saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ta tragedija, piše u tom dokumentu.

Kako je predloženo, Skupština Srbije deklaracijom poziva sve nekadašnje sukobljene strane u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

Prema predlogu deklaracije, Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država sa teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtava.
XS
SM
MD
LG