Dostupni linkovi

Britanska policija uhapsila Milu Bosnića kojeg traži Hrvatska


Britanska policija u subotu je Ambasadi Hrvatske u Londonu saopštila da je uhapsila hrvatskog državljanina Milu Bosnića, potvrđeno je Agenciji Hina iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Srbijanski mediji danas su objavili kako je 25. marta u Gloucesteru uhapšen hrvatski državljanin Mile Bosnić, koji je u Englesku otišao 1999. godine s hrvatskim pasošem i zatražio azil, koji mu do danas nije odobren.

Mile Bosnić je osoba koju zbog ratnog zločina traže hrvatske vlasti i protiv kojeg je pred Županijskim sudom u Karlovcu 20. juna 2003. pokrenut sudski postupak u odsustvu.

Za njim je iz zagrebačkog Ureda Interpola raspisana potjernica, na osnovu koje je, prema srbijanskim medijima, Bosnić i uhapšen u Engleskoj.

Optužnica Milu Bosnića tereti da je početkom 90-ih godina na području općine Slunj, kao visoki funkcioner SDS-a i tzv. 'Republike srpske krajine' naredio nečovječno ponašanje prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti koje se provodilo ubijanjem, protupravnim pritvaranjem i protjerivanjem, te oduzimanjem i uništavanjem imovine.
XS
SM
MD
LG