Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić i Rompej: Međunarodna zajednica nema rešenje za probleme BiH


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej danas su u Briselu razgovarali o načinu da se ubrza proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i ulozi Srbije u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu.

Kako je Tadić rekao novinarima, u susretu s Van Rompejem, tokom evroatlantskog "Briselskog foruma", zaključeno je da i Srbija može pomoći u rešavanju problema u Bosni i Hercegovini, sporu Atine i Skoplja oko imena Makedonije, kao i oko slovenačko-hrvatskog spora oko granica.

Tadić je najavio da će, posle uspešnih razgovora s čelnicima Hrvatske i Slovenije, uskoro otići u "istorijsku posetu Albaniji", te da će putovati i u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Tadić je dodao da se sa Van Rompejem saglasio da treba očuvati celovitost Bosne i Hercegovine i sve probleme rešavati dijalogom i dogovorom.

On je rekao da su o tome nedavno, kao i na zajedničkom razgovoru sinoć na "Briselskom forumu", on i hrvatski predsednik Ivo Josipović ponovili da nema nametanja rešenja za Bosnu i Hercegovinu i da je prihvatljivo sve što se dogovore njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Tadić je dodao da su se on i Van Rompej danas saglasili i da medjunarodna zajednica u ovom trenutku nema rešenje za probleme Bosne i Hercegovine i da se mora insistirati na dijalogu.
XS
SM
MD
LG