Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usvojena strategija “Evropa 2020”Lideri EU danas su u Briselu usvojili strategiju "Evropa 2020" čiji je cilj da se velikim investicijama u visoke tehnologije, proizvodnju i korišćenje energije neškodljive za okolinu, ostvari bar dva odsto ekonomskog rasta godišnje, uz osetno smanjenje nezaposlenosti.

Šefovi država i vlada evropske dvadesetsedmorice potvrdili su rešenost da se na svetskom planu izbore za veliko smanjenje zagađivanja planete štetnim gasovima, uz dostizanje već usvojenih planova da se u EU emisije gasova do 2020. smanje za 30 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Unija će u tom cilju kratkoročno dati 2,6 milijarde evra siromašnim zemljama u svetu kako bi bile u stanju da finansiraju promenu tehnologije u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je na završetku samita EU zatražio od evropskih lidera da izvrše pritisak na ekonomski najvažnije svetske zemlje u Grupi 20, pre svega na SAD, da prihvate temeljite reforme svetskog finansijskog sistema.

Time bi se ubuduće izbegle pogubne krize, kao ona koja je prošle godine pogodila SAD i proširila se na Evropu i ostale delove sveta.

Na završnoj konferenciji za medije novinari su postavili više pitanja zašto evropski lideri nisu usvojili i najavljene mere za smanjivanje siromaštva u EU i znatno više ulaganja u pospešivanje obrazovnog i stručnog nivoa evropskog školstva i univerziteta.

Trenutno se procenjuje da u EU oko 80 miliona ljudi živi ispod praga siromaštva.

Iako nije dato posebno objašnjenje, izvori na zasedanju rekli su da su neke članice EU, kao što su Nemačka i Holandija, te sektore želele da sačuvaju više u sopstvenoj, nego evropskoj nadležnosti.
XS
SM
MD
LG